Hoe werkt een Asian handicap

Hoe werkt een Asian handicap

20-09-2021

In het artikel over de populairste voetbalweddenschappen noemden we deze specifieke soort al even, maar wijdden we er niet verder over uit. Waarom? Omdat het fenomeen voor veel spelers – zeker voor de beginnende inzetter – wat complexer is. Een alinea is simpelweg niet genoeg om álles uit te leggen. Daarom hebben we speciaal voor jou een apart artikel geschreven. Heb je alles gelezen? Dan weet je precies hoe deze vorm van wedden werkt en deel je je enthousiasme met al je betmaatjes.

Eerst even terug naar de European handicap. Je weet inmiddels dat een club bij deze weddenschap met een virtuele voorsprong of achterstand begint. Asian handicap-weddenschappen borduren voort op dit principe, maar zijn toch wat ingewikkelder.

Drie lijnen om op te wedden

Er zijn drie soorten Asian handicap-weddenschappen en de lijnen vormen de onderscheidende factor. Je hebt kwartlijnen, halve lijnen en hele (volle) lijnen. We leggen de verschillen tussen de drie lijnen uit aan de hand van een voorbeeldwedstrijd: Juventus-Atalanta Bergamo. In ieder voorbeeld zetten we in op Juventus.

Kwartlijnen bijvoorbeeld -0,25

Om het makkelijk te maken, beginnen we meteen met de ingewikkeldste van de drie: de kwartlijn (0,25, 0,75, 1,25, enzovoort). Er zijn, net als bij de andere lijnen, zowel min- als plusvarianten. Dus je hebt -0,25, maar ook +0,25. Kies je voor een Asian handicap van -0,25, dan splits je je inzet in tweeën: de ene helft wordt ingezet op een handicap van 0,0 en de andere helft op -0,5. Eigenlijk sluit je dus twee weddenschappen af.

Wat betekent dit voor de eerdergenoemde voorbeeldwedstrijd? Als je inzet op een Asian handicap van -0,25, moet Juventus met minimaal één goal verschil winnen. Alleen dan win je volledig. Blijft De Oude Dame steken op een kleurloos gelijkspel, dan krijg je je halve inzet terug. Je hebt immers één weddenschap (de inzet op 0,0) goed en één weddenschap fout (0,5). Verliest Juve, dan ben je je gehele inzet kwijt.

Hetzelfde principe geldt voor een Asian handicap van -0,75. Je verdeelt de weddenschap wederom in tweeën: één helft op -0,5 en de andere helft op -1,0. Je wint nu alleen volledig als de vedettes uit Turijn, met minimaal twee doelpunten verschil van de bezoekers winnen. Je wordt met de helft van de winst beloond als Juve de wedstrijd met één goal verschil wint. Iedere andere uitslag resulteert in verlies.

Halve lijnen bijvoorbeeld -0,50

Het wordt iets makkelijker als het over halve lijnen gaat. Terug naar Turijn. Je plaatst een Asian handicap-weddenschap (-0,50) op Juventus. In tegenstelling tot de kwartlijnen wordt je bet in dit geval niet in tweeën verdeeld. Om er met de volle pot vandoor te gaan en de bookmaker op een zuur weekend te trakteren, dient Juventus simpelweg met minimaal één goal verschil te winnen. Bij een Asian handicap van -0,5 is er geen enkele situatie mogelijk waarin je een deel van je inzet teruggestort krijgt.

Ook de -1,5 bespreken we graag. Hier zijn vier opties mogelijk, maar win je slechts in één geval: als De Oude Dame na het laatste fluitsignaal minimaal twee doelpunten meer heeft gemaakt dan de tegenstander. In alle andere scenario’s verlies je.

Hele (volle) lijnen bijvoorbeeld 0,0

Ten slotte de hele lijnen. Laten we beginnen met 0,0. In principe is dit gewoon een draw no bet-weddenschap. Als Juventus wint, win je de weddenschap. Een gelijkspel resulteert in terugbetaling van je volledige inzet.

Kijken we naar een Asian handicap van -1,0, dan zijn er liefst vier mogelijke scenario’s: Juve kan de wedstrijd met twee of meer doelpunten verschil winnen. In dat geval win je de weddenschap volledig. De thuisploeg kan ook met slechts één goal verschil winnen. Dat resulteert in een terugbetaling van je inzet. Eindigt de wedstrijd in een gelijkspel, of wint Atalanta? Dan ben je alles kwijt.

Kortom, met een Asian handicap-weddenschap houd je rekening met meerdere scenario’s en ben je niet altijd je gehele inzet kwijt. Bovendien zorgt een handicap voor een hogere quotering en daarom is het een interessant type weddenschap dat je in je achterhoofd moet houden.

Heb je vragen? Stuur ons gerust een bericht via Facebook, Instagram of Twitter.

logo
Populaire artikelen
logo
Categorieën