Wedden op Formule 1

Wedden op Formule 1

03-09-2021

Tot nu toe is de koningsklasse van de autosport onbesproken gebleven, maar dat is zéker niet omdat er niet volop op kan worden ingezet. Liefhebbers van Formule 1 kunnen ongeremd inzetten op de diverse coureurs en teams.

Nu de eerste Nederlandse Grand Prix sinds 1985 op het programma staat, konden we er natuurlijk niet langer omheen. Heb je een groen hart en iets tegen fossiele brandstoffen? Of een liefde voor festivals? Dan doet het wellicht zeer dat dit evenement – het paradepaardje van pandjesprins Bernard – wél door mag gaan. Op zondag 5 september is het zover en keert de Formule 1 terug naar Zandvoort.

Het spreekt voor zich dat alle ogen op Max gericht zijn. Dat hij zijn vader, Jos ‘Grindbak’ Verstappen, inmiddels helemaal zoek heeft gereden, is bekend. Sterker nog: de Limburger is verwikkeld in een hevige strijd om het kampioenschap. En, zo weet iedereen die de geur van verbrand rubber lekker vindt, de rijder van Red Bull doet het héél erg lekker met zijn Honda-motortje.

Zijn onbezonnen, jeugdige manoeuvres lijken steeds meer tot het verleden te behoren en Sir Lewis Hamilton, misschien wel de beste coureur aller tijden, moet écht vrezen voor zijn positie. Dat blijkt wel uit de smerige trucjes die de Mercedes-coureur de laatste weken tentoongesteld heeft op het asfalt. Effectief, maar verre van fraai. En bovendien onsportief, Sir.

Terug naar het asfalt in de Noord-Hollandse duinen. Kijken we naar de odds, dan is Max licht favoriet. Heeft hij echt een ‘thuisvoordeel’ op het circuit dat doorgaans gebruikt wordt door een prins en veertigers met een midlifecrises en een dure, bloedsnelle bolides? Lastig te zeggen. Bookmaker TOTO geeft je 2.08x je inzet als je inzet op een overwinning van Max.

Waarop kun je inzetten?

Voorafgaand aan de daadwerkelijke Formule 1-race, vinden er twee andere evenementen plaats: de vrije training en de kwalificatierace. Deze races geven een indicatie van de verhoudingen op het circuit. Je kunt op de kwalificatierace inzetten en een weddenschap plaatsen op de coureur die volgens jou op pole position start, maar je kunt deze krachtmeting ook als informatiebron gebruiken om op de uiteindelijke race in te zetten. Gaat de pole position onverwacht naar een underdog in een rammelbak waar menig Marktplaats-autoverkoper jaloers op is? Dan veranderen de verhoudingen op de baan. Goed om te weten: de snelheidsduivel die met de pole position aan de haal gaat, wint de race lang niet altijd.

Vanzelfsprekend kun je een weddenschap plaatsen op de beoogde winnaar. Dit kan voor én tijdens de race. Daar houden de mogelijkheden niet op. Net als bij voetbal kun je ook een over/under-weddenschap plaatsen. Het gaat dan natuurlijk niet om het aantal doelpunten, maar bijvoorbeeld om het aantal seconden waarmee de nummer één de nummer twee verslaat. Denk je dat er een coureur meerijdt die binnen no-time uitvalt?

Het weerbericht is zeer bepalend

Of het nu april of augustus is, regen is ons, Nederlanders, in geen enkele maand vreemd. Ook september kan voor (onaangename) verrassingen zorgen. We zeggen niet dat Max – opgegroeid met regenwater en een vader die in iedere grindbak ter wereld heeft gestaan – een voordeel heeft als het stortregent, maar het is wel een factor om rekening mee te houden. Installeer Buienradar en houd de voorspellingen in de gaten. Oant moarn. En zo zijn er nog meer factoren. Is het circuit geschikt voor inhaalmanoeuvres, of wordt dat een moeilijke zaak? Zijn er veel bochten, of juist lange, rechte stukken?

Het huidige F1-seizoen is al in volle gang, maar het is goed om te weten dat outright-weddenschappen ook tot de mogelijkheden behoren. Met een beetje (motor)pech moet Max dit jaar misschien genoegen nemen met een teleurstellende tweede plaats, maar zijn honger zal alleen maar groter worden als het huidige seizoen daadwerkelijk een deceptie wordt voor Red Bull. Denk je dat hij volgend seizoen wél vleugels heeft? Zet dan in, maar onthoud wel dat een seizoen máánden duurt en je pas hebt gewonnen als Mad Max na de allerlaatste finishlijn nog steeds het klassement leidt.

logo
Populaire artikelen
logo
Categorieën