Wedmarkt - schot op doel

Wedmarkt - schot op doel

26-11-2021

Schoot de populariteit van dit type weddenschap omhoog nadat de Nederlandse overheid de stekker uit wedden op kaarten en overtredingen trok? Misschien wel, ja. Met name in Engeland wordt er al jaren fanatiek op shots on target gewed. Als je onze previews leest, is het geen geheim dat wij ook fan zijn.

Wat is een schot op doel?

Ja, dit lijkt een achterlijke vraag. Snappen we. Maar het is van belang dat je de exacte definitie van een schot op doel kent. Er is namelijk wat ruimte voor discussie en sommige situaties kunnen discutabel zijn. Om te beginnen moet een schot tussen de palen en onder de lat belanden. Zo'n afzwaaier die ergens tussen de cornervlag en de tweede paal belandt, telt dus níet.

In deze twee gevallen is er sprake van een schot op doel.

De bal gaat het doel in, of dit nu de intentie van de speler is of niet.

Een duidelijke doelpoging die niet in het doel belandt omdat de keeper de reddende factor is, of als de laatste man het schot blokkeert. Als de laatste man het schot blokkeert, moet de keeper in een situatie verkeren waarin hij onmogelijk zelf redding kan brengen.

Wanneer telt een poging niet als schot op doel?

Voor de volledigheid delen we ook een lijst met gevallen die onder geen beding als schot op doel worden gerekend. Komt ‘ie:

  • Schoten die tegen de paal en/of lat komen en geen doelpunt worden.
  • Eigen doelpunten.
  • Schoten die naast het doel zouden belanden, maar door de keeper worden gepakt.
  • Schoten die naast het doel zouden belanden, maar door een als laatste man fungerende speler worden geblokt.
  • Mislukte voorzetten of passes die in de goal belanden.
  • Als pass of voorzet bedoelde inzetten die per ongeluk op doel geschoten worden.
  • Als de keeper een schot niet hoeft te redden, maar de bal van het veld kan pakken – bijvoorbeeld omdat een veldspeler het schot al blokkeerde – is er geen sprake van een schot op doel.
  • Als een speler een schot op doel blokkeert terwijl de keeper en/of de laatste man óók in de gelegenheid waren om redding te brengen, dan is er ook geen sprake van een schot op doel.

In verschillende situaties zal je jezelf toch afvragen of er nu wel of niet sprake is van een schot op doel. Als je vermoedt dat je bookmaker altijd gelijk heeft – of het eigenlijk gewoon opeist, voor eigen gewin – is dat gelukkig een loos vermoeden. De meeste aanbieders gebruiken statistieken die afkomstig zijn van Opta Sports, een gerenommeerd bedrijf dat data verzamelt, verwerkt en verkoopt.

Als je kan voorspellen welke speler in een bepaalde wedstrijd tot de nodige schoten op doel komt, kan je hier heerlijk op wedden. Nog mooier: value (leren) herkennen in dit soort weddenschappen. Misschien heb je de weddenschap een keer verkeerd, maar moet je 'm vaak genoeg herhalen. Hoe dat precies zit? Lees punt drie nog even door.

Wat voor soorten weddenschappen zijn er?

Bij de meest voorkomende weddenschap plaats je een bet op een specifieke speler. Aanbieders maken doorgaans zelf een selectie van spelers waarop je kan inzetten. In vrijwel alle gevallen is er sprake van over/under-weddenschappen. Je voorspelt dus niet het exacte aantal schoten op doel van C. Ronaldo, maar of het er – bijvoorbeeld – meer of minder dan 1,5 zijn. In dit fictieve geval is de quotering bijvoorbeeld 1,42 voor meer dan 1,5 schot op doel en 2,46 voor minder dan 1,5 schot op doel.

Om je een idee te geven: Harry Kane, vorig seizoen de absolute topschutter van de Premier League, kwam tot een gemiddelde van 1,51 schot op doel per wedstrijd. Denk dus twee keer na voordat je inzet op +1,5 schot op doel. En bovendien: focus niet alleen op de aanval, maar zeker ook op de verdediging van de club waar ‘jouw’ speler het tegen moet opnemen. Die kunnen soms behoorlijk wat roet in het eten gooien.

Je kunt in sommige gevallen ook inzetten op het aantal schoten van het team, maar dit komt – zeker in Nederland – nauwelijks voor. Vaak zijn dit soort weddenschappen alleen beschikbaar voor Champions League en de grootste competities van Europa. Bookmakers bet365 en TOTO bieden ook schoten op doel aan voor onze eigen Eredivisie.

Tips nodig? Volg OddsBeater op Instagram en lees onze previews!

logo
Populaire artikelen
logo
Categorieën