Matchfixing in Nederland
25-09-2021
Matchfixing, ook wel wedstrijdvervalsing genoemd, is een fenomeen waarbij een deelnemer een wedstrijd beïnvloedt. Als een speler een onnodige overtreding begaat en opzettelijk een gele kaart pakt, is er sprake van spot-fixing. De NOS publiceerde hierover een ontluisterend artikel. Niet alleen sporters worden verleid met grote sommen geld, ook trainers en scheidsrechters vallen ten prooi aan de onderwereld.
Deze obscure praktijken zijn al jaren geen buitenlandse aangelegenheid meer. Hoewel het nieuws mondjesmaat naar buiten wordt gebracht, bestaat het probleem wel degelijk. De KNVB concludeerde jaren geleden dat er voldoende bewijs is dat Ibrahim Kargo, destijds speler van Willem II, een wedstrijd tegen FC Utrecht heeft beïnvloed. Die wedstrijd werd in 2009 gespeeld. Met andere woorden: er is een probleem en dat probleem is er al jaren.
Lager geklasseerde tennisers zijn gevoeliger voor matchfixing
Binnen onze landsgrenzen zijn concrete beschuldigingen schaars. Jammer, als je van juicy nieuws houdt. Maar het aantonen van wedstrijdvervalsing is zeer moeilijk en dus zijn media terughoudend met het brengen van dergelijk nieuws. Reken er maar op dat er óók (gedeeltes van) wedstrijden in Nederlandse topcompetities ‘gefixt’ worden.
De vorm die we eerder noemden, spot-fixing, is toegankelijker voor zowel de ‘vragende’ als ‘aanbiedende’ partij. Het is immers makkelijker om een speler te vragen om een onbezonnen overtreding te maken of een set te verliezen, dan een hele wedstrijd te verliezen.
Je kunt je bovendien voorstellen dat een topvoetballer, met dito salaris, niet makkelijk zwicht voor de ‘summiere’ bedragen die een onderwereldvertegenwoordiger biedt. Anderzijds is het zo dat een tennisser die veroordeeld is tot het spelen van challenger toernooien, vaak wel een zakcentje kan gebruiken. Bepaalde sporters, sporten en competities zijn dus gevoeliger voor matchfixing.
De straffen op deze vorm van fraude zijn niet mild: de maximale gevangenisstraf is vier jaar en de boete kan oplopen tot € 82.000. Bovendien kan een speler een zeer lange of zelfs levenslange schorsing tegemoetzien. Zo werd onlangs darttalent Nijman voor 5 jaar geschorst, omdat hij vanachter zijn webcam tijdens de corona pandemie de boel liep te besodemieteren.
Wat betekent dit voor jou?
De wedstrijd die je in het weekend voorgeschoteld krijgt, kan zomaar beïnvloed zijn door een grimmige organisatie of je amicale buurman, die er een lucratief ‘bijbaantje’ op nahoudt. Natuurlijk komen deze praktijken vaker voor in lagere divisies, maar vergis je niet: justitie beschikt over dossiers waarin namen van Eredivisiespelers staan.
Omdat wedstrijdvervalsing een bedreiging is voor de sport en voor bookmakers, zet de Nederlandse overheid hoog in op de bestrijding ervan. Aanbieders met een Nederlandse licentie moeten daarom aan strenge eisen voldoen. Wat dat voor jou betekent? Dat deze aanbieders weddenschappen die gevoelig zijn voor omkoping tot de verleden tijd behoren. Wat er allemaal verboden is lees je in ons artikel over de nieuwe wet Kansspelen op Afstand.
Sander Dekker, demissionair minister voor Rechtsbescherming en verantwoordelijk voor de Kansspelautoriteit, liet onlangs weten ook korte metten te willen maken met de aanbieders die illegaal online kansspelen aanbieden in Nederland. Het aanpakken van illegaal op de Nederlandse markt opererende aanbieders staat hoog op de agenda. Onder andere de boetes worden drastisch verhoogd. Hiermee geeft de VVD’er een stevig signaal af en blijkt dat hij serieus werk wil maken van aanpakken van matchfixing en illegale bookmakers.
Aanstaande maandag 27 september is er een rondetafelgesprek over matchfixing in de Tweede Kamer. Verschillende partijen zoals de KNVB, Unibet en het NOC*NSF zullen aanwezig zijn om de discussie aan te gaan over het tegengaan van matchfixing.
Wil je meer weten over dit onderwerp? Dan hebben wij een leuke tip voor je: Gefixt. Voor deze podcast doken NOS-journalisten Guido van Gorp en Ben Meindertsma in de grimmige matchfixingwereld zodat jij dat niet hoeft te doen. Vanaf maandag 27 september kun je luisteren naar de ontluisterende ontdekkingen van het tweetal. En ja, er wordt minimaal één bekende Nederlandse voetballer genoemd.