Bankroll Management

Bankroll Management

13-08-2021

Sorry, maar we ontkomen niet aan nóg een Engelstalige term: bankroll management. Jouw bankroll is het totale bedrag dat beschikbaar is om in te zetten. Verstandige spelers – en dit zijn niet geheel toevallig de spelers die lekker verdienen – beheren dat bedrag op een slimme, doordachte manier. Voor winnende spelers is bankroll management een essentieel onderdeel van hun strategie. Je kunt een fantastische speler zijn, maar als je ongedisciplineerd met het geld op je account(s) omgaat, ga je vroeg of laat ten onder.

Ook wij weten dat het soms aantrekkelijk lijkt om ál je geld – of een groot deel daarvan – op één wedstrijd in te zetten. Of dat slim is? Nee. In dit artikel leggen wij uit hoe jij jouw geld – of het nu €50 of €10.000 is – slim kan beheren.

Waarom is bankroll management belangrijk?

Als SSC Napoli-fan weet jij alles van de Napolitaanse club waar Pluisje in zijn hoogtijdagen furore maakte. Op basis van alle beschikbare informatie plaats jij op vrijdagavond een bet. De odds zijn de moeite waard en jij bent helemaal overtuigd van jouw inzet. Wat blijkt? Zaterdagavond verliezen de Napolitanen in eigen huis van een Italiaanse laagvlieger. De scheidsrechter speelde een dubieuze rol en de aanvoerder bleef na de rust in de kleedkamer achter met een hamstringblessure. Zware pech, maar dat is sport. Dit soort tegenspoed kom je vaker tegen. Soms duurt die tegenspoed wat langer dan je lief is.

Daarom is het belangrijk om niet ál je geld in te zetten. Had je dat in dit geval gedaan? Dan was je je hele bankroll kwijt. Zonde, toch? Daarom raden wij aan om duidelijke afspraken met jezelf te maken en je daar ook strikt aan te houden.

Hoe bepaal ik mijn maximale inzet?

Goede vraag. Wij raden aan om eerst te bepalen welk bedrag je precies kunt missen en willen benadrukken dat je te allen tijde moet spelen met geld dat je kunt verliezen. Een maand noedels eten is niet lekker en het Leger des Heils heeft ook niet altijd plek.

In dit voorbeeld gaan wij uit van een bankroll van €500. Welk percentage van dit bedrag kun je nu inzetten? Wat is verstandig? Ons advies is eenvoudig: verdeel jouw bankroll in units. Elke unit vertegenwoordigt 0,2% van het totale bedrag op jouw account. Elke unit is in dit voorbeeld dus €1,00 waard. Als je inzet, zet je maximaal tien units in. Dit betekent dat je nóóit meer dan €10,00 inzet. Zijn de odds hoog en is jouw winkans dus lager? Zet dan wat minder units in. Groeit jouw bankroll? Dan kun jij jouw inzetten mee laten groeien.

Maximaal twee procent inzetten? Is dat niet gierig? Nee. De supermarkt waar jij jaren geleden voor € 3,50 per uur (inclusief vakantiegeld) de vakken vulde is gierig.

Als je op deze manier met je geld omgaat, kun je één of meerdere tegenvallers – en geloof ons, die situatie zal zich voordoen – makkelijk opvangen en behoud je een gezonde bankroll. Zit het vijf weken achter elkaar tegen en gaan al jouw bets in rook op? Geen probleem. Bad streaks komen nu eenmaal voor. Houd je hoofd koel, houd je aan de afspraken die je met jezelf hebt gemaakt, en focus op de lange termijn. Zorg er ten slotte voor dat emotie nooit de overhand neemt en dat je je verliezen niet probeert terug te winnen, want dat is een recept voor ellende en – áls er plek is – een oncomfortabel Leger des Heils-bedje.

logo
Populaire artikelen
logo
Categorieën