Het instellen van limieten

Het instellen van limieten

25-04-2022

Spelers die al een account bij een bookmaker met een Nederlandse licentie hebben, hebben aan den lijve ondervonden dat je limieten moet instellen. Hier ontkom je niet aan, want aanbieders moeten dit opleggen aan hun spelers. Iedere keer dat je inlogt, zie je een scherm waarop je huidige limieten getoond worden. Er zijn drie verschillende soorten limieten. In dit artikel lichten we deze toe.

Waarom moet je een limiet instellen?

Het antwoord is simpel: de beperkingen zijn in het leven geroepen om spelers tegen zichzelf en de risico’s van het spel te beschermen. Dat het systeem niet waterdicht is, blijkt verderop in het artikel. Toch helpt het mensen om na te denken over hun speelgedrag.

Stortingslimieten

Als je je aanmeldt bij een bookmaker die in het bezit is van een licentie en dus online kansspelen in Nederlands mag aanbieden, moet je verplicht aangeven hoeveel euro je maximaal per dag, week of maand wilt overmaken naar je account. De bedragen kunnen per bookmaker verschillen. Zo staat TOTO een maandelijks limiet van €99.000 toe, maar moet je bij bet365 contact opnemen met de klantenservice als je maandelijks meer dan €60.000 wilt storten. Bij BetCity.nl mag je op €1 na een miljoen overmaken. Of je kredietwaardig bent wordt tijdens het instellen van de limieten niet gecontroleerd.

Onze tip? Bepaal van tevoren hoeveel je bereid bent voor deze hobby te betalen. Heb je iedere maand een vast budget voor avondjes uit? Stel dan ook vast wat je kwijt wil en kan raken aan sportweddenschappen. Je zal niet altijd verliezen, maar als je van een worstcasescenario uitgaat, kan je de eventuele financiële schade binnen de perken houden en blijft het entertainment.

Vanzelfsprekend heeft deze beperking een doel: het moet er onder andere voor zorgen dat spelers na een rottig verlies geen grote bedragen kunnen storten om eerdere verliezen weg proberen te poetsen.

Sessielimieten

Eén van de kenmerken van een speler die zich in de gevarenzone begeeft, is de drang om door te spelen. “Nog even inzetten. Nee, dit is écht de allerlaatste weddenschap.” We hopen dat je je hierin niet herkent, maar het is wel een situatie die zich voordoet bij spelers. Om deze reden eist de Kansspelautoriteit dat bookmakers spelers een sessielimiet laten kiezen. Dit houdt concreet in dat je per sessie een door jou opgegeven aantal uur (per dag, week of maand) mag spelen. Een sessie begint op het moment dat je inlogt en eindigt op het moment dat je uitlogt. Na het inloggen zie je direct hoeveel tijd je nog over hebt om te spelen. Opmerkelijk is dat je bij sommige aanbieders een limiet van 24 uur per dag in kan stellen. In hoeverre is er dan nog sprake van een limiet? Inmiddels is er een grote discussie gaande, zelfs op politiek niveau, over deze sessielimieten. Veel bookmakers hebben zelf al maatregelen genomen en het maximale daglimiet ingesteld op 8 uur.

Balanslimieten

Een balanslimiet – soms wordt er een andere naam gehanteerd, bijvoorbeeld ‘walletlimiet’ – is het maximale aantal euro’s dat op je account mag hebben. Stel je een limiet van €5.000 in, dan mag je niet verder spelen als je dat limiet hebt overschreden. Heb je vóór een weddenschap een saldo van € 4.900,00 en win je € 200,00, dan overschrijd je je limiet met € 100,00. Om verder te spelen moet je eerst een bedrag van minimaal € 101,00 uit laten betalen. Daarna mag je weer doorspelen. Bij sommige bookmakers gaat de uitbetaling overigens automatisch.

Ik wil mijn limieten wijzigen. Kan dat?

Wil je je limieten wijzigen? Geen probleem, zo gepiept. Althans, als je de bedragen naar beneden bijstelt. Wil je je stortingslimiet verlagen, dan treedt de wijziging direct in werking. Heb je ingesteld dat je maandelijks €100 mag storten, dan heb je vanzelfsprekend de vrijheid om dit te verhogen. Maar, je raadt het al, het duurt even – volgens de wetgeving 7 dagen – voordat je daadwerkelijk meer kan storten. De reden is logisch: de angel genaamd impulsiviteit wordt er zo gedeeltelijk uitgetrokken en dit beleid beschermt spelers. Kleine kanttekening: die eerdergenoemde angel wordt er slechts gedeeltelijk uitgetrokken omdat spelers natuurlijk wel makkelijk naar een andere bookmaker kunnen.

Voor sessie- en balanslimieten geldt hetzelfde: ook deze kan je te allen tijde direct naar beneden bijstellen. Wil je meer financiële ruimte of langer doorspelen? Dat kan, maar dan heb je even geduld nodig. In de tijd die volgt kom je misschien tot de conclusie dat het niet de verstandigste stap is.

Het is goed om van tevoren stil te staan bij de limieten die je instelt. Denk kritisch na en evalueer de ingestelde beperkingen regelmatig. Denk jij dat je een gokprobleem hebt? Check dan dit artikel en zoek hulp.

logo
Populaire artikelen
logo
Categorieën