Hoe speel je verantwoord?
02-08-2021
Je hebt vast wel eens iets over gokverslaving gelezen of gezien. Zo’n verslaving ontwikkelt zich langzaam. In het beginstadium kan het onschuldig lijken, maar vaak gaat het snel van kwaad tot erger en zijn de gevolgen groot. De Nederlandse overheid zet daarom stevig in op het voorkomen van verslaving onder spelers. Aanbieders van sportweddenschappen krijgen geen vergunning als zij geen doeltreffend preventiebeleid voeren. Hoe speel je eigenlijk verantwoord? Wat kun je zelf doen om verantwoord te spelen?
Ben je speelgerechtigd?
Ben je jonger dan 18? Dan is deelname aan kansspelen verboden. Het komt betuttelend over, we weten het, maar wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat jongeren verminderd in staat zijn om risico’s in te schatten. Ben je nog niet oud genoeg? Dan raden wij je aan om niet mee te spelen.
Speel met geld dat je kunt missen en bepaal een maximumbedrag
Regel één, en dat is misschien ook meteen de belangrijkste: speel met geld dat je kunt missen. Verdien je meer dan de balkenendenorm en zit je er warmpjes bij? Dan kun je ongetwijfeld twee- of driehonderd euro per maand op je account storten, alles inzetten, én iedere maand alles verliezen. Je slaapt er geen nacht minder om. Toch willen we je aanmoedigen om afspraken met jezelf te maken en een maximumbedrag te bepalen.
Studeer je en kom je met moeite rond van je bijbaan en je DUO? Dan is het verstandig om heel kritisch te kijken naar het bedrag dat je wekelijks of maandelijks kunt missen. Heb je dat bedrag bepaald? Maak dan een afspraak met jezelf en schrijf bijvoorbeeld maximaal €40,00 per maand over naar je account. Laat het daar dan ook écht bij. Op die manier kun je elke week €10,00 inzetten en toch iedere dag normaal eten. Het wedden moeten immers wel een spel blijven en je leven niet op een negatieve manier beïnvloeden. Heb je een slechte week of maand? Stort dan niet impulsief ‘iets extra’s’ om je verliezen te compenseren. O, en leen zéker geen geld om een lucratieve weddenschap te plaatsen.
Focus op lange termijn
Als jouw sportweddenschappen gebaseerd zijn op statistieken, zal je op lange termijn in staat moeten zijn om winstgevend te spelen. Echter is dat maar voor 2% van de spelers weggelegd. Een voorbeeld: PSV speelt tegen RKC Waalwijk. Alle informatie wijst erop dat PSV meer kans heeft om de wedstrijd te winnen. Toch komt het af en toe voor dat de Waalwijkers aan het langste eind trekken. Als je één keer op PSV inzet en pech hebt, kun je dus verliezen. Zet je negen keer in op PSV, dan win je misschien acht van de negen bets en speel je winstgevend. Laat je dus niet gek maken door één wedstrijd en focus op de lange termijn.
Verliezen goedmaken
Gokken vinden wij, als het over sportweddenschappen gaat, niet altijd een gepast woord. Waarom? Omdat je inzet op basis van kennis en statistiek. Het woord ‘gokken’ impliceert dat jij je geld klakkeloos op rood of zwart zet aan een roulettetafel. Om een dergelijke weddenschap te winnen is er geen kennis nodig, maar enkel geluk.
Toch is er bij sportweddenschappen altijd een kansspelelement aanwezig en kan een wedstrijd anders verlopen dan je op basis van alle beschikbare informatie en statistieken verwachtte. Wist jij zeker dat SC Heerenveen van de winst verzekerd was en had je grof ingezet, maar liep alles anders? Dan is dat heel zuur. De teleurstelling en het verlies van je inzet roepen vaak de nodige emoties op. Probeer het vooral niet ‘goed te maken’ door nóg meer in te zetten op de eerstvolgende wedstrijd. Impulsieve inzetten maken je geen winstgevende speler. Benader jouw weddenschappen kil en zakelijk en schakel je ego en emoties uit – die laatste twee zorgen vooral voor verlies.
Ten slotte hebben we nog een laatste, maar niet onbelangrijke tip voor je. Heb je een gezellige vrijdagavond op een terras en drink jij je vijfde biertje? Log dan niet snel in bij je bookie om vlak voor aanvang van de eerste de beste Keuken Kampioen Divisie-wedstrijd nog even snel een bet te plaatsen. Als je onder invloed bent, ben je immers niet in staat om weloverwogen in te zetten. Speel nuchter, verantwoord en bewust.