Hulp bij gokproblemen

Hulp bij gokproblemen

21-04-2022

Spelers hebben verschillende motieven om op sportwedstrijden te wedden. Naast het ontgrendelen van een kluis vol extra spanning en dopamine tijdens de wedstijd, kan het ook best eens een lucratieve bezigheid zijn. Kán. Want het is niet gezegd dat iedere speler succesvol is. Sterker nog: het overgrote deel incasseert – zeker op lange termijn – de nodige verliezen. De bedragen die verloren gaan verschillen, maar je kunt je voorstellen dat een groot verlies impact maakt op een speler. De drang om verloren tegoeden terug te winnen, neemt bij sommigen de overhand. Niet zelden maakt dat de verliezen (lees: ellende) alleen maar groter. Je voelt al aan waar we naartoe gaan: problematisch speelgedrag en verslaving.

Natuurlijk is het scenario dat hierboven staat niet het enige. Er zijn talloze manieren waarop spelers in de problemen kunnen raken. De Wet Kansspelen op Afstand is zo ingericht dat er voldoende aandacht is voor verslavingspreventie. Dat betekent onder andere dat bookmakers alleen in aanmerking voor een licentie van de Kansspelautoriteit komen als zij aantoonbaar alles op alles zetten om hun spelers tegen de gevaren van wedden op sportwedstrijden te beschermen.

Dergelijke mechanismen zijn echter nooit waterdicht. Ondanks alle goedbedoelde inspanningen van de Nederlandse overheid, kan andere hulp noodzakelijk zijn. Gelukkig zijn er diverse organisaties die hulp bieden aan spelers die daar behoefte aan hebben.

Heb ik een gokverslaving?

Er zijn verschillende kenmerken die kunnen wijzen op een mogelijke verslaving:

  • Je denkt steeds aan wedden
  • Je hebt constant de drang om te spelen
  • Je blijft (tegen je zin in) doorspelen om verloren geld terug te winnen
  • Je inzetten worden steeds hoger
  • Je eerdere poging(en) om te stoppen waren niet succesvol
  • Je ontkent het probleem
  • Je kampt met financiële problemen en liegt over geld
  • Je houdt je niet aan je eigen regels en voornemens (met andere woorden: geen controle over je eigen gedrag)
  • Je verwaarloost je sociale kring steeds meer
  • Je werk en studie leiden eronder

Recente cijfers ontbreken, maar uit een onderzoek van het ministerie van Veiligheid en Justitie uit 2016 blijkt dat er zo’n 80.000 Nederlanders een gokprobleem hebben. Hoe het nu met die cijfers gesteld is, is onbekend. Het feit dat de wetgeving vorig jaar is veranderd, kan vanzelfsprekend invloed hebben op deze cijfers.

Wat moet ik doen als ik me in de gevarenzone bevind?

Het is nooit te laat om hulp te zoeken. Een stap die in elk geval verstandig is, is jezelf inschrijven bij het Centraal register uitsluiting kansspelen (Cruks). Hierdoor is het minimaal zes maanden onmogelijk om bij een bookmaker met een Nederlandse licentie te spelen. Als dat niet voldoende is – bijvoorbeeld omdat je dan overgaat op krasloten of de illegaliteit in duikt – zijn er diverse organisaties die je hulp kunnen bieden. We zetten de mogelijkheden op een rijtje.

Loket Kansspel

Deze instantie biedt hulp en ondersteuning en verwijst je door naar een professional bij jou in de buurt. Loket Kansspel is er niet alleen voor spelers, maar ook voor de naasten van spelers die problematisch gedrag hebben ontwikkeld. Daarnaast is deze organisatie zeer toegankelijk en bereikbaar. Appen, bellen, chatten: het is allemaal mogelijk. Wil je bellen, dan kan dat dag en nacht. Meer informatie vind je op de website van Loket Kansspel. Benieuwd hoe het met jouw gedrag gesteld is? Doe de zelftest. We adviseren je dat je zelftest regelmatig doet. Ook als je zelf niet vindt dat je gedrag is veranderd.

Anonieme Gokkers Omgeving Gokkers (AGOG)

Je kan de zelfhulpbijeenkomsten van AGOG gratis en anoniem bijwonen. Voor meer informatie over deze bijeenkomsten kan je contact opnemen met een contactpersoon in de regio. AGOG werkt met ervaringsdeskundigen. Meer weten of een telefoonnummer nodig? Check de website.

Centrum voor Verantwoord Spelen

Hoewel deze organisatie zich voornamelijk richt op aanbieders van kansspelen, verliezen zij de kwetsbaarste groep – de spelers – zeker niet uit het oog. Het Centrum voor Verantwoord Spelen biedt onder andere een zelftest aan.

Gamblers Anonymous (GA)

Ook GA werkt met meetings. Vaak zijn er wekelijks bijeenkomsten in de grotere steden, maar je kan zo’n bijeenkomst ook online bijwonen. Spreekt dit je aan? Kijk dan even op de website van Gamblers Anonymous.

Help! Mijn dierbare is verslaafd

Deze partij richt zich niet alleen op gokproblematiek, maar ook op bijvoorbeeld drank- en drugsverslavingen. Omdat mensen met een gokverslaving soms ook met andere verslavingen te maken hebben, kan deze instantie uitkomst bieden. Meer weten? Kijk op de website.

Zorgkaart Nederland

Op Zorgkaart Nederland vind je een overzicht van alle Nederlandse verslavingszorginstanties die hulp kunnen bieden. Op de site vind je altijd een plek bij jou in de buurt.

Natuurlijk kan je ook altijd terecht bij je huisarts, zodat je op die manier verder geholpen wordt met je verslavingsproblematiek.

logo
Populaire artikelen
logo
Categorieën