Wat is Cruks

Wat is Cruks

02-05-2022

Een weddenschap hier, een weddenschapje daar: we zijn groot fan van inzetten op sportwedstrijden. Het levert entertainment, spanning en af en toe een mooie winst op. Op onze website vind je veel wedtips, uitleg over de soorten weddenschappen, aanwijzingen om een betere, verstandige speler te worden en om bonussen te pakken. We zijn razend enthousiast over het fenomeen en delen ons enthousiasme en onze kennis graag met je. Maar het is niet altijd feest en we steken niet onder stoelen of banken dat er risico’s verbonden zijn aan deze hobby.

De manier waarop de huidige wetgeving in elkaar steekt, toont ook aan dat de verantwoordelijkheid niet volledig toevertrouwd wordt aan de spelers. Om voor een Nederlandse licentie in aanmerking te komen, moeten bookmakers daarom het noodzakelijke doen om spelers tegen zichzelf in bescherming te nemen. Het Centraal register uitsluiting kansspelen (Cruks) speelt een belangrijke rol in dit beleid.

Wat is het Centraal register uitsluiting kansspelen?

Omdat Cruks, officieel live sinds 1 oktober 2021, één van de speerpunten van de Nederlandse wet- en regelgeving vormt, leggen we in dit artikel uit wat het precies is, hoe je je aanmeldt en wat de consequentie van een registratie is.

De naam verraadt het al een beetje: Cruks is een gecentraliseerde database waarin spelers worden opgenomen die zelf behoefte hebben aan een speelpauze van minimaal zes maanden. Doordat het register gecentraliseerd is en alle aanbieders – niet alleen online, maar ook de offline gokhallen en casino’s – met een licentie aangesloten zijn, is het onmogelijk om je geluk te beproeven bij een andere legaal opererende Nederlandse bookmaker.

Zelfuitsluiting

Dit systeem borduurt dus verder op het bekende self-exclusion-principe. De meeste bookmakers boden hun spelers deze optie al. Echter, het was voor spelers die zichzelf zo’n uitsluiting oplegden natuurlijk wel mogelijk om bij een andere partij nog dieper in de ellende te zakken. Door Cruks is dat nu verleden tijd.

Iedere keer dat je inlogt bij je bookmaker wordt er een seintje naar Cruks gestuurd. Sta je niet in het register, dan kun je inloggen. Sta je er wel in, dan is het onmogelijk om in te loggen.

Ik ken iemand met een gokprobleem

Als speler kan je ook ingeschreven worden door een aanbieder van kansspelen of door een familielid. Wil je weten hoe je iemand in je omgeving kan helpen als deze persoon destructief gedrag vertoont? Hier vind je meer informatie. Houd er rekening mee dat je wel bewijzen moet kunnen tonen en dat het áltijd sneller is als de speler zichzelf registreert.

Ik wil controleren of iemand in Cruks staat

Dat is alleen mogelijk voor aanbieders van kansspelen. Even checken of je vriend in het register is opgenomen, is een behoorlijke schending van zijn privacy en daarom onmogelijk.

Wat is een speelpauze en wat zijn de consequenties?

Als je speelgedrag problematische vormen aanneemt, is het belangrijk om snel actie te ondernemen en erger te voorkomen. Een verstandige en toegankelijke eerste stap is het inlassen van een speelpauze. Zo’n pauze duurt minimaal een half jaar en maximaal 99 jaar.

Als je kiest voor een speelpauze van zes maanden, dan verloopt je inschrijving automatisch na die periode en wist de Kansspelautoriteit je gegevens. Daarna kan je weer inloggen bij de bookmaker. Het is uiteraard ook mogelijk om je inschrijving te verlengen. Kies je voor een langere speelpauze, bijvoorbeeld negen maanden of twee jaar, dan heb je pas na een half jaar de mogelijkheid om de duur van je pauze te wijzigen.

Denk je dat je jezelf een dienst bewijst met een pauze? Meld je dan hier aan voor het uitsluitregister van de Kansspelautoriteit. Gebruik DigiD om in te loggen, kies een termijn en bevestig je persoonlijke gegevens, die al voor je zijn ingevuld. Het is belangrijk dat deze exact overeenkomen met de gegevens die je aan de bookmaker hebt verstrekt.

Zijn er aanbieders die niet zijn aangesloten op Cruks?

Ja, die zijn er. Maar deze aanbieders opereren op de zwarte markt en we raden je aan om daar weg te blijven. Heel ver weg. Het kan je onnodige risico’s, een boete van € 8.700 en een strafblad opleveren.

Wat als zelfuitsluiting niet genoeg is?

Cruks is niet voor iedere probleemspeler een oplossing. Heb je meer hulp nodig omdat je het niet meer in de hand hebt? Of ken je iemand die zich in de gevarenzone begeeft? Dan zijn er voldoende mogelijkheden. We raden je aan deze pagina te raadplegen. Hier vind je een overzicht van de belangrijkste hulpinstanties, zoals Loket Kansspel.

logo
Populaire artikelen
logo
Categorieën