Boxing Day komt eraan

Boxing Day komt eraan

23-12-2021

Nederlanders – of Hollanders, zoals de zuiderburen dat zeggen – zijn soms uniek. Zo is All you need is love nog altijd een populair televisieprogramma en stoft een deel van de Nederlanders het gourmetstel af op Eerste Kerstdag. Er wordt haastig gegaard vlees gegeten alsof er geen morgen bestaat. Die morgen bestaat echter wel. In Nederland wordt die dag simpelweg Tweede Kerstdag genoemd en wordt de stekker van het gourmetstel nogmaals in het stopcontact gestoken, maar in Engeland staat de nationale feestdag te boek als Boxing Day.

Wat is Boxing Day?

Naar verluidt heet deze dag zo omdat er vroeger na Kerstmis dozen werden gevuld met geld, voedsel en kleding. De boxen werden verspreid onder de minderbedeelden. Tegenwoordig is er niet zo veel meer over van deze traditie. Wel wordt er massaal geshopt en naar sport gekeken.

Als je een voetbalhart hebt en over de landsgrenzen kijkt, móet je weten dat Boxing Day tegenwoordig vooral een heel grote voetbaldag is. Er zijn onder meer paardenraces (helaas geen boksen), maar wij beperken ons tot dé sport: voetbal. Het balspel staat sinds het einde van de jaren vijftig op nummer één.

Dit jaar staan er negen Premier League-wedstrijden op het programma. Omdat Manchester United het een dag later pas opneemt tegen Newcastle, kan je op maandag nog even nagenieten. En bovendien wordt er in de lagere profcompetities ook gespeeld. Met andere woorden: een voetbaldagje om je vette gourmetvingers bij af te likken. Uiteraard kan je de hele dag lekker inzetten op al die wedstrijden. Ondanks de omikronvariant, die roekeloos om zich heen slaat en vorig weekend voor meerdere afgelastingen zorgde in de Engelse Premier League, gaat Boxing Day gewoon door. Mét publiek.

Hoe is de Boxing Day-voetbaltraditie ontstaan?

De eerste Boxing Day-wedstrijd werd in 1860 gespeeld. Sheffield FC nam het 161 jaar (!) geleden op tegen Hallam FC. Het idee achter deze wedstrijd was simpel: we pakken twee aardsrivalen en laten die tegen elkaar strijden. Mooi kerstvermaak voor het volk. Hallam FC verloor de legendarische wedstrijd met 0-2. Het stadion van Hallam, Sandygate Road, is overigens het oudste voetbalstadion ter wereld.

Van oudsher werden er vooral veel derby’s gespeeld, want op Boxing Day wordt de stekker min of meer uit het openbaar vervoer getrokken. Om de reistijd te minimaliseren en de stadions toch vol te krijgen, planden voetbalbonden in het Verenigd Koninkrijk vooral derby’s. Idealiter – ook commercieel gezien – speelt Manchester City dus tegen Manchester United, maar die vlieger gaat lang niet altijd op.

Als we even verder bladeren in de geschiedenisboeken, zien we dat er in 1963 maar liefst 66 keer gescoord werd in de First League, de voorloper van de huidige Premier League. Blackburn maakte korte metten met West Ham United (8-2) en Fulham was een maatje te groot voor Ipswich: 10-1.
Een ander bijzonder feit is dat de club die na Boxing Day de ranglijst aanvoert in zéér veel gevallen ook het kampioenschap viert in het voorjaar. Hiervan is sprake sinds het begin van de Premier League in 1992.

De wedstrijden op 2e Kerstdag

Momenteel heeft Manchester City een voorsprong van drie punten op Liverpool. Hun doelsaldo is gelijk, dus Liverpool kán de eerste plaats overnemen van The Citizens. City neemt het in eigen huis op tegen Leicester City en Liverpool treft Leeds United thuis. Op basis van de ranglijst – Leicester staat negende en Leeds staat op de zestiende plaats – heeft Liverpool zondag dus een tegenstander van een kleiner kaliber. Ook de bookmakers geven Liverpool net iets meer kans op een overwinning.

De volgende wedstrijden staan zondag op het programma:

  • Wolverhampton Wanderers-Watford (13:30) - AFGELAST
  • Liverpool-Leeds (13:30) - AFGELAST
  • West Ham United-Southampton (16:00) 
  • Tottenham Hotspur-Crystal Palace (16:00)
  • Norwich City-Arsenal (16:00)
  • Manchester City-Leicester City (16:00)
  • Burnley-Everton (16:00) - AFGELAST
  • Aston Villa-Chelsea (18:30)
  • Brighton & Hove Albion-Brentford (21:00)

Op maandag 27 december wordt de laatste wedstrijd van speelronde 19 gespeeld:

  • Newcastle United-Manchester United (21:00)

We zijn ontzettend benieuwd welke club na de laatste wedstrijden van 2021 bovenaan staat en welke club zich dit seizoen tot Premier League-kampioen mag kronen. Op Eerste Kerstdag volgt de betting preview en delen we onze wedtips voor Boxing Day. Mis ‘m niet!

Update 25-12: Inmiddels zijn er 3 wedstrijden afgelast vanwege corona-perikelen.

logo
Populaire artikelen
logo
Categorieën