De Afrika Cup

De Afrika Cup

08-01-2022

Er is een kansje dat het je bijna ontgaan was, want er is helaas niet heel veel aandacht voor de 33e editie van de Africa Cup of Nations, in de Nederlandse volksmond ook wel gewoon de Afrika Cup genoemd. Gelukkig kan je weer op ons rekenen en kunnen wij je melden dat het belangrijkste toernooi van het Afrikaanse continent aanstaande zondag begint. De wedstrijden worden gespeeld in Yaoundé, Bafoussam, Garoua, Douala en Limbé. Moeten we je nog vertellen waar deze plaatsen liggen? Zei je Kameroen? Dan is je topografische kennis van wereldniveau of heb je goed gegokt. Op de Nederlandse televisie is er helaas minder animo voor de Afrika Cup, maar je kunt de wedstrijden in ieder geval allemaal live kijken via de livestreams van bet365.

Het programma

De eerste groepsfasewedstrijden worden op zondag 9 januari gespeeld. We starten om 17:00 uur met Kameroen-Burkina Faso en om 20:00 uur is het de beurt aan Ethiopië en Kaapverdië. De beste twee landen van iedere groep gaan door naar de achtste finales. De groep van twaalf landen wordt aangevuld met de vier beste nummers drie. De achtste finales vinden plaats van 23 tot en met 26 januari.

Na enkele dagen rust wordt het toernooi hervat en op 29 en 30 januari worden de kwarfinales gespeeld. Op 2 en 3 februari strijden de vier overgebleven landen om een finaleplaats. Op zondag 6 februari om 20:00 uur staat de finale op het programma. De troostfinale wordt om 17:00 uur gespeeld.

Hoe zijn de groepen verdeeld?

Er strijden dus 24 landen om de titel en deze landen zijn over zes groepen verdeeld. We hebben de landen gesorteerd op basis van de hun verwachte kansen op de groepswinst. Het land dat favoriet is, wordt als eerste genoemd.

Wie is de favoriet?

Baseren we ons puur op de quoteringen, dan is Senegal de favoriet van de bookmakers. De Senegalezen schopten het in 2002 tot de kwartfinales van het wereldkampioenschap voetbal. Ook in 2018 speelden zij mee op het WK. Resultaten uit het verleden bieden natuurlijk geen garantie voor de toekomst, maar het land kán presteren. Als je weddenschap winnend blijkt, verdien je 5,00 keer je inzet. De Senegalezen zijn dan weliswaar favoriet, maar deze quotering laat tevens zien dat de bookmaker het ook lastig vindt om op voorhand een winnaar aan te wijzen. Algerije volgt op kleine afstand: de odds bedragen 6,00. Gastland Kameroen deelt de vijfde plaats met Nigeria en Marokko. De quotering voor de drie landen bedraagt 10,00.

Waar kan je voor aanvang van de Afrika Cup nog meer op wedden?

Ook inzetten op de topscorer van het toernooi behoort tot de mogelijkheden. Het is niet verrassend dat Liverpool-spits Mohamed Salah, met een quotering van 4,50, de absolute favoriet is. Salah komt uit voor Egypte en de aanbieders zien zeker kansen voor zijn land. De Egyptenaren (9,00) hoeven alleen Senegal (5,00) en Algerije (6,00) voor zich te dulden. De Algerijn Riyad Mahrez, in dienst van Manchester City, volgt op gepaste afstand: 9,00. Andere potentiële topscorers zijn Sadio Mané (9,00), die uitkomt voor Senegal en ook voor Liverpool speelt. Of er ook nog spelers meedingen die níet in de Premier League spelen? Zeker. Zo zien we Islam Slimani (13,00). De Algerijn speelt voor Olympique Lyon. Hij is net iets meer favoriet dan de Champions League-topscorer Sébastien Haller (17,00). De Ajacied komt uit voor Ivoorkust en we zijn benieuwd hoeveel goals hij scoort.

Wedden op de winnaar van de groep en een finaleplaats

In de tabel vind je niet alleen een overzicht van de deelnemende landen, maar ook de quoteringen voor de groepswinnaars. Als je wedt dat Egypte de groepswinnaar wordt en zij klaren de klus in Kameroen, win je 1,72 keer je inzet. Ten slotte kun je inzetten op het team dat volgens jou de finale haalt. Vanzelfsprekend is Senegal óók favoriet om de finale te halen, maar de aangeboden odds zijn natuurlijk lager omdat er minder risico aan deze weddenschap kleeft.

In de weekend preview van deze week hebben wij alvast één wedtip voor de openingswedstrijd Kameroen - Burkina Faso gedeeld. 

Disclaimer: alle in dit artikel genoemde quoteringen zijn geldig op het moment van schrijven en dienen enkel ter illustratie. Quoteringen verschillen per bookmaker en zijn aan verandering onderhevig. We raden je aan om de odds te vergelijken.

logo
Populaire artikelen
logo
Categorieën