De Grand Prix van Monaco

De Grand Prix van Monaco

27-05-2022

Het is weer vrijdag en gelukkig staat er dit weekend weer een prachtige Grand Prix op het programma. Waar we vorige week met z’n allen keihard hebben genoten van de overwinning van Max Verstappen, hopen we dat hij dat in Monaco dunnetjes over gaat doen. Weet je nog dat wij trouwens hadden voorspeld dat Verstappen in Spanje zou gaan winnen? Let daarom goed tijdens het lezen van dit artikel.

De Grand Prix van Monte Carlo

Dit weekend staat een van de meest spraakmakende races van de F1 kalender op het programma: de Grand Prix van Monte Carlo. Dit komt niet doordat het stratencircuit in het Prinsdom nu altijd zo spannend is. Het ligt meer aan de hele ambiance, de prachtige ligging van het circuit en uiteraard de jetset die hierop af komt. Zal je zien dat Dries Roelvink en Aadje de Mos er ook weer staan.

Het krappe stratencircuit

Al sinds 1929 wordt er op dit geweldige stratencircuit gereden. Het valt op dat de straten extreem smal zijn, waardoor er jaarlijks de nodige brokstukken op te weg belanden. Gezien de minimale breedte van het circuit is er op dit circuit maar weinig ruimte om in te halen. Lekker dan, nu we weten dat de auto’s de laatste jaren alleen maar breder en langer zijn geworden. Om deze reden zal de focus net als andere jaren weer liggen op de kwalificatie. De op zaterdag verreden kwalificatie zorgt er vaak voor dat de winnaar al enigszins bekend is. Mits de winnaar zijn wagentje netjes op de weg houdt natuurlijk. En er zijn al gekkere dingen gebeurd in de Formule 1.

De vele ingewikkelde bochten

Waar de eerste sector van het circuit het gedeelte is waar de hoogste snelheden gaan worden gereden, zal dit in het tweede sector volledig anders zijn. De sectie begint al met 4 langzame bochten, waarin weinig mogelijk is. Hierna tuffen de coureurs door de wereldberoemde tunnel, waar de snelheden wel weer omhoog gaan. Gezien het feit dat DRS hier verboden is, is inhalen ook hier weer lastig. Op zich geen probleem als we het DRS-systeem van Verstappen vorige week zagen. Toch blijft het oppassen, aangezien Verstappen twee jaar geleden bijna de muur in klapte na een inhaalpoging bij wie anders dan Lewis Hamilton.

Verschillende aanpassingen in de auto’s

Net als vorige week in Spanje worden er ook deze race weer de nodige aanpassingen verwacht. Vaak passen de teams de ophanging van de auto’s aan, zodat ze een grotere draaihoek kunnen creëren voor de beruchte bocht 6. Omdat de regels dit jaar weer zijn veranderd, is hier dit jaar minder ruimte voor. Het is daarom interessant om te volgen hoe de teams hiermee omgaan. Zeker aangezien er in bocht 6 vaak veel tijd wordt verloren.

De voorspellingen

Zoals velen zeggen wordt de Grand Prix van Monaco vaak al op zaterdag beslist. De kwalificatie geeft namelijk een goed inzicht in de uiteindelijke uitslag, gezien het lastige inhalen. Toch was het vorig jaar anders. Waar Leclerc zich als snelste wist te kwalificeren in zijn eigen Monaco, ging Max Verstappen er uiteindelijk met de buit vandoor. Het blijkt toch dat degene die op pole position staat de laatste tien jaar de race ‘maar’ in 60% van de laatste daadwerkelijk wist te winnen. Wat lult iedereen dan met dat de winnaar al op zaterdag bekend is?!

Pole position voor Charles

Net als vorig jaar verwachten wij dat de ‘Pole’ wordt gehaald door Charles Leclerc, iets dat hij dit seizoen al meerdere malen heeft gedaan. De Ferrari’s zijn nu eenmaal heel snel. De quotering voor een pole position van Leclerc ligt bij TOTO op 1,84.

De race voor Max

Net als bijna elke Grand Prix dit seizoen lijkt het sowieso een strijd te gaan worden tussen Max Verstappen en Charles Leclerc. Toch twee coureurs die wel heel veel connecties met Monaco hebben. Vorig jaar wist Verstappen te winnen, iets dat betekent dat hij hoe dan ook vol zelfvertrouwen zal beginnen. Zeker omdat Leclerc toen op ‘Pole’ begon. Gezien de spanning bij Leclerc ongetwijfeld wat is opgelopen na vorige week en Verstappen zich nu eenmaal niet zo snel gek laat maken, verwachten wij dat Verstappen ‘gewoon’ wint en zijn koppositie in het klassement gaat versterken. Bij bookmaker Jack’s ontvang je een quotering van 2,50.

Hamilton vs Russell

Voor Hamilton moet dit tot nu toe een vrij frustrerend seizoen zijn. Waar hij jarenlang de beste was is hier weinig meer van over. Zo wordt hij regelmatig verslagen door zijn eigen teammaat George Russell. Russell wist Hamilton namelijk dit seizoen in 5 van 6 races voor te blijven. We kunnen dus wel stellen dat Russell er beter in zit dan onze Lewis. Ook in Monaco verwachten wij weer een betere eindklassering van de jongste van de twee. De quotering hiervoor ligt bij BetCity.nl op 1,74.

logo
Populaire artikelen
logo
Categorieën