Max versus Lewis

Max versus Lewis

02-12-2021

Het Formule 1-seizoen is ongekend spannend en de grande finale is in zicht. Lewis Hamilton was voor aanvang van het – naar later bleek – bloedstollende seizoen dé favoriet, maar het was Max Verstappen die onlangs een plekkie vrijmaakte in zijn prijzenkast. De vraag is of de ultieme autosporttrofee binnenkort in zijn huis staat te glimmen.

December 2020 – een nieuw seizoen staat voor de deur

De bookmakers achtten Verstappen in december 2020 (quotering voor het kampioenschap: 5,50) en maart 2021 (4,00) nog redelijk kansloos. De eerste race van het seizoen, de GP van Bahrein, werd pas in de laatste ronden beslist. Lewis Hamilton zegevierde, maar de bookmakers zagen de potentie van Verstappen en knalde de quoteringen naar beneden. Opeens was Lewis Hamilton nog maar licht favoriet met een quotering van 1,85.

20 juni: Max maakt indruk, ook op de bookmakers

Even een fast forward naar juni. Hoewel Hamilton lang de favoriet van de bookmakers was, veranderde dat op 20 juni. Max won de Grote Prijs van Frankrijk en op dat moment lijken de aanbieders te beseffen dat hij écht een geduchte concurrent is. De Red Bull-coureur was, als je naar de odds kijkt, voor het eerst favoriet: op Verstappen stond een quotering van 1,85 en voor Hamilton kreeg je op dat moment 1,95 keer je inzet.

Die favorietenrol hield de Nederlander vast. Sterker nog: hij vergrootte zijn macht en na de Grand Prix van Oostenrijk – een thuiswedstrijdje waarin Max weer met de winst aan de haal ging – is het helemaal niet meer interessant om op de vlugge Limburger te wedden: de odds bedroegen slechts 1,22.

5 september: een thuiswedstrijd in Zandvoort

In de daaropvolgende zenuwslopende maanden schommelden de odds en volgde nog een belangrijk moment: de Grand Prix van Zandvoort. Op de eerste zondag van september vierde de Nederlander zijn thuiszege met de massaal toegestroomde, uitzinnige Nederlandse menigte. Na de race kreeg je 1,67 keer je inzet als je op Max wedt en hij de titel grijpt.

Sinds deze race is er sprake van stuivertje wisselen. De ene keer was Max favoriet, dan weer Lewis.

12 september: hét moment in Monza

​We willen nog één belangrijk moment uitlichten en de kenners voelen 'm al aankomen: Monza. De veelbesproken crash, ja. De kemphanen hadden het al eerder aan de stok met elkaar, maar in Italië reden de mannen elkaar letterlijk de wedstrijd uit. De sanctie voor Max – een gridstraf van drie plaatsen – betekende dat zijn kans om Grote Prijs van Sotsji binnen te slepen én weer iets dichter bij het kampioenschap te komen, iets afnamen. Dit zie je terug in de quoteringen die op dat moment aangeboden werden door de bookmakers.

24 oktober: Een overwinning in Austin

Met nog 5 races te gaan heeft Max Verstappen na de Grand Prix van Austin maar liefst 12 punten voorsprong op de Brit. De bookmakers geloven weer maximaal in de Limburger en drukken dat uit in een quotering van 1,45. Slechts drie races later ziet de wereld er weer heel anders uit.

21 november: Max krijgt het benauwd na Qatar

Na de race in Qatar zijn de kaarten echter opnieuw geschud. Max presteerde niet verkeerd in de oliestaat, maar de Nederlander gaf zijn grote concurrent, Lewis Hamilton, wél de kans om gevaarlijk dicht bij zijn plek op de ranglijst te komen.

De Britse coureur staat, met nog twee races voor de boeg, op slechts acht punten achterstand. Woestijnklimaat of niet: de Limburger zit er niet bepaald warmpjes bij en het kan weleens een klotekerst worden in huize Verstappen. (Aan de ene kant: laten we niet op de zaken vooruitlopen en zéker niet van het doemscenario uitgaan. Aan de andere kant: het blijft toch een Duitser, hè. Die auto van Hamilton, bedoelen we.)

De laatste weken geven een grillig beeld en dit heeft onherroepelijk invloed op de odds. Kijk even naar de grafiek.

5 en 12 december: de ontknoping

Hoe dit seizoen zich ontvouwt kan niemand voorspellen, maar op zondag 5 december racet Max wederom een Grand Prix en weten we weer wat meer. Voor het eerst in de geschiedenis van de Formule 1 wordt er een race in Jeddah, Saoedi-Arabië verreden. Het gloednieuwe stratencircuit zal ongetwijfeld voor een grandioos spektakel zorgen. Wij zijn heel benieuwd wat er na deze race met de quoteringen gebeurt. En we zijn nóg nieuwsgieriger naar hetgeen er op 12 december op het Yas Marina Circuit in Abu Dhabi wordt vertoond.

Geloof jij in een WK titel voor Max?

Als Max wereldkampioen wordt, dan krijg je op dit moment bij Jack's een mooie quotering van 2,00. Laten we niet vergeten dat hij nog steeds aan kop staat in het klassement, dus waarom niet? Zet in bij Jack's en juich dit weekend mee!

logo
Populaire artikelen
logo
Categorieën