Wedden op Darten

Wedden op Darten

28-10-2021

Pijltjes gooien is, laten we heel eerlijk zijn, niet de meest sexy sport. De televisiebeelden van zwetende, kale mannen in glanzende satijnen t-shirts vol reclame van laminaatvloerfabrikanten, bookmakers en andere bedrijven waar de doelgroep van RTL 7 het warm van krijgt, staan op ons netvlies gebrand. De oerkreten die soms hoorbaar zijn nadat een darter 180 heeft gegooid, maken het er allemaal niet beter op. Maar, en daar moeten we heel duidelijk over zijn, we houden van darten. Zielsveel. Het is een prachtige sport en bovendien lenen de vele toernooien zich uitstekend voor de nodige bets.

World Series of Darts Finals

Aanstaande vrijdag staat er meteen een mooi toernooi op het programma: World Series of Darts Finals. De pijlen worden in AFAS Live in Amsterdam in het bord geslingerd en het toernooi wordt door niemand minder dan Jack’s Casino gesponsord. Het spelersveld belooft voor ouderwets spektakel te zorgen, dus zorg dat je bier koud staat en je televisie op de eerdergenoemde zender staat afgestemd. In het deelnemersveld vinden we op vrijdag toppers als James Wade en John Henderson, maar ook Neerlands trots: onder andere Danny Noppert en Vincent van der Voort zijn op de eerste dag van de partij. Op zaterdag is het de beurt aan zwaargewichten als Michael van Gerwen, Gerwyn Price en Peter Wright.

Welke soorten weddenschappen zijn er?

Natuurlijk zijn er, net als bij bijvoorbeeld tennis en voetbal, diverse soorten weddenschappen. Vooraf een winnaar van een toernooi aanwijzen behoort uiteraard tot de mogelijkheden, maar het is niet altijd de meest lucratieve optie. Michael van Gerwen is niet langer de torenhoge favoriet voor de eindzege, want je krijgt maar liefst een quotering van 5.00 als hij zondag de beker omhoog tilt. Gelukkig kan je ook op losse wedstrijden inzetten.

Een bet plaatsen op de speler die er volgens jou met de winst vandoor gaat, is de meest eenvoudige inzet. We nemen als voorbeeld de match tussen James Wade (1,57 op het moment van schrijven) en Mervyn King (2,27). Volgens de bookmaker is The Machine, zoals Wade gekscherend genoemd wordt, de favoriet. In tegenstelling tot een voetbalwedstrijd kan een dartwedstrijd niet in een gelijkspel eindigen, dus dat feit zorgt ervoor één van de spelers de partij hoe dan ook wint.

Ook in de dartsport zijn er handicap-weddenschappen. Een speler begint dan met een denkbeeldige voor- of achterstand. Als Wade met een achterstand begint, is King ineens licht favoriet bij de bookies.

Een darter mag drie pijlen gooien en elke pijl kan maximaal 60 punten opleveren. Met andere woorden: de maximale score na drie keer gooien is 180 punten. Die 180’ers worden doorgaans niet aan de lopende band gegooid en zijn dus redelijk uniek. In de voorbeeldwedstrijd kun je wedden dat de darters samen meer (1,64) of minder (2,12) dan 3,5 keer 180 punten gooien.

Verder kun je ook wedden op de speler die volgens jou de meeste 180’ers gooit. Let op: in dit geval kan er natuurlijk wél sprake zijn van een gelijkspel. Ook in dit geval kan je een handicap toepassen en begint één van de spelers met een denkbeeldige voor- of achterstand aan de strijd om de meeste one hundred and eighties.

We blijven nog even bij het maximale puntenaantal, want je kan óók inzetten op de speler die volgens jou als eerste drie pijlen in de triple 20 gooit. Als er twee darters gooien die er geen kaas van hebben gegeten of het geluk niet aan hun zijde hebben, dan kun je ook wedden dat beide spelers geen 180’ers pakken.

Ten slotte kun je je puur op één darter richten en wedden dat hij of zij meer of minder dan bijvoorbeeld 1,5 keer een 180-punter gooit.

Live wedden op darten

Darten is bij uitstek een sport om live op in te zetten. Het speelbeeld kan immers snel kantelen, en jij kan hierop anticiperen door uitgekiende bets te plaatsen. Houd er rekening mee dat niet iedere bet is toegestaan. De legale Nederlandse aanbieders mogen, zoals we in dit artikel beschreven, niet alle bekende en gebruikelijke weddenschappen aanbieden.

logo
Populaire artikelen
logo
Categorieën