Wedden op de Winterspelen

Wedden op de Winterspelen

03-02-2022

Op vrijdag 4 februari arriveert de olympische vlam in het verre oosten. China haalt vanzelfsprekend alles uit de kast om van de openingsceremonie een groot succes te maken en goed voor de dag te komen op het wereldtoneel. Na de ceremoniële plechtigheden, die voor sommigen wellicht langer lijken te duren dan alle langlaufwedstrijden bij elkaar, kan het sporten eindelijk beginnen. Denk je nu: hé, waren er niet eerder Olympische Spelen in Beijing? Dat klopt: 14 jaar geleden vond de zomereditie plaats in de Chinese hoofdstad.

Het belooft een waar sneeuw- en ijsspektakel te worden in Beijing. Wie is in staat de kou in de Chinese bergen het hoofd te bieden? En wie slalomt er tussen de besmettingshaarden door zoals Hermann Maier dat op de piste deed in zijn hoogtijdagen? Want ook Corona is een factor om rekening mee te houden – denk maar even terug aan het WK Darts of aan de in Nederland geboren Oostenrijkse skispringster die haar olympische droom in duigen ziet vallen.

Op 20 februari komt het feest ten einde en worden de festiviteiten weer vier jaar lang in de ijskast gezet. Je hebt dus ruim twee weken om te wedden op sporten waarover je niet iedere week wat hoort.

Een gewaarschuwd mens telt voor twee

We komen meteen met een goedbedoelde waarschuwing: blijf uit de buurt van sporten waar je niet of nauwelijks iets over weet. Als je een expert bent op het gebied van shorttrack relay moet je lekker je ding doen, maar blijf kritisch en vraag jezelf af of het verstandig is om te wedden op iets waar je het fijne niet van weet. Meer algemene tips vind je hier.

Waar kan je op inzetten?

Dit jaar maakt de wereld kennis met zeven nieuwe onderdelen: monobob (vrouwen), freestyle skiën big air (vrouwen en mannen), mixed team shorttrack relay (aflossing), mixed team schansspringen, mixed team freestyle skiën aerials en mixed team snowboardcross. Ja, wij worden ook een beetje duizelig van al deze termen.

Vanzelfsprekend zijn de 'oude' sporten ook goed vertegenwoordigd. Denk aan klassiekers als de reuzeslalom, curling en de diverse schaatsafstanden. Het immens grote sportevenement in China biedt je dus een aantal wedkansen waar je u tegen zegt.

Over/under-weddenschappen op de medaillespiegel van een land

Als je aan de Olympische Spelen denkt, denk je aan gouden plakken tussen de glimmende tanden van topatleten. Inzetten op het land dat de meeste medailles grijpt, behoort tot één van de mogelijkheden.

Vier jaar geleden, in Pyeonchang, Zuid-Korea, pakte Noorwegen maar liefst 39 medailles en 14 daarvan waren goud. Duitsland deed het ook goed: onze oosterburen pakten eveneens 14 keer goud, maar kwamen tot 'slechts' 31 medailles. Canada en de Verenigde Staten volgden daarna en Nederland eindigde op een knappe vijfde plaats. Met 20 medailles (acht keer goud, zes keer zilver en zes keer brons) deed Nederland het uitstekend. Chef de mission Carl Verheijen, zelf een oud-schaatser met twee Olympische medailles op zijn naam, mikt deze Spelen op 20 medailles. Met andere woorden: een evenaring van de prestatie van vier jaar geleden.

Hoe de bookmaker hierover denkt wordt helder als we naar het aanbod over/under-weddenschappen kijken. Je kan een over/under-weddenschap plaatsen op het totale aantal medailles en het aantal gouden exemplaren. Op het moment van schrijven schat de bookmaker de kansen gelijk: inzetten op minder dan 18,5 medaille levert je 1,83 keer je inzet op en inzetten op méér dan 18,5 medaille levert hetzelfde op.

Kijken we naar het aantal gouden medailles, dan verwacht de bookmaker minimaal acht gouden plakken (meer dan 7,5 gouden medaille doet 1,66 en minder dan 7,5 gouden medaille doet 2,10). Dergelijke inzetten kan je ook plaatsen op landen als Noorwegen, Zweden, Canada en de Verenigde Staten. Interessant om te weten, databedrijf Gracenote voorspelt 20 Nederlandse medailles waarvan 8 gouden. Op de meer dan 18,5 medailles lijkt dus enige value te zitten...

Meeste (gouden) medailles

De favorietenrol is overduidelijk weggelegd voor Noorwegen. De aanbieder ziet de Noren de meeste medailles (goud, zilver en brons) winnen. Met een quotering van 1,13 is dit een weddenschap die zeker niet de moeite waard is. Rusland – bij sommige aanbieders bekend als ROC (Russisch Olympisch Comité) – is nummer twee: 9,00. Duitsland volgt de Russen op de voet: 10,00. Voor Nederland krijg je 80,00 keer je inzet.

Dat Noorwegen ook de meeste gouden medailles pakt, lijkt zo goed als zeker. Tenminste, als je het aan de bookmaker vraagt. De quotering bedraagt een magere 1,20 en de concurrentie volgt op zeer gepaste afstand: als je op Duitsland inzet, krijg je 7,50 keer je inzet. Zet je in op Rusland, dan pak je 10,00 keer je inzet. Op Nederland staat een quotering van 40,00.

Inzetten op wedstrijden

Uiteraard kan je naar hartenlust op de losse wedstrijden inzetten, maar ook op delen van wedstrijden. Neem bijvoorbeeld de – hopelijk – spectaculaire ijshockeywedstrijden. Je kan de winnaar van een periode en/of de hele match voorspellen, maar bijvoorbeeld ook inzetten op de correcte score en het aantal goals. De mogelijkheden zijn bijna grenzeloos.

Bij het alpineskiën zijn de mogelijkheden wat beperkter, maar alsnog mooi. Denk aan het voorspellen van de uiteindelijke winnaar, inzetten op de winstmarge en de eerste run van het evenement.

Begeeft Nederland zich op glad ijs?

Nederland is van oudsher een echt schaatsland en Nederlandse deelnemers hebben meerdere Olympische Spelen gedomineerd. De focus ligt daarom overwegend op schaatsen en niet op de monobob van Karlien Sleper of de kunstschaatskunsten van Lindsay van Zundert.

Even terug naar dat gladde ijs waarop de Nederlandse schaatsvrouwen zich mogelijk bevinden. Het zit zo: Irene Schouten bekritiseerde de rol die Ireen Wüst in de ploegenachtervolging speelde tijdens de wereldbekerwedstrijden in Salt Lake City. Dat ontpopte zich tot een kleine rel.

Nederlanders in actie

Op de acht hoofdonderdelen – snowboarden, alpineskiën, bobsleeën, skeleton, langebaanschaatsen, shorttrack en kunstschaatsen – komt er minimaal één Nederlander actie. Binnen deze sporten zijn er verschillende disciplines. Met 18 schaatsers (negen vrouwen en negen mannen) is Nederland vooral op schaatsgebied zeer goed vertegenwoordigd. Tussen de namen zien we oudgedienden als Ireen Wüst en Sven Kramer en schaatstalent zonder olympische ervaring.

1.500 meter

Dé favoriet voor goud is Miho Takagi. Op deze schaatsster staat een quotering van 1,73. De aanbieder schat de Nederlandse kansen duidelijk lager in. Op 9 februari zijn de Nederlandse ogen vooral gericht op Antoinette de Jong (7,50). De derde plek wordt gedeeld door Ayano Sato en Brittany Bowe. Op beide schaatssters staat een quotering van 8,50. Ireen Wüst (9,00) en Irene Schouten (15,00) volgen daarna.

Een dag later, op 10 februari, zijn de mannen aan de beurt. De kansen van Kjeld Nuis en Thomas Krol zijn gelijk volgens de bookmaker en op beide schaatsers staat een quotering van 4,75. Zij moeten alleen de Zhongyan Ning (2,80) voor zich dulden. Hij rijdt een thuiswedstrijd.

3.000 meter

Op 7 februari staat er Nederlands goud op het programma. Althans, dat lijkt het geval als we de quoteringen bekijken. Irene Schouten is de vrouw in vorm en een overwinning van de Nederlandse levert je 1,50 keer je inzet op. De eerdergenoemde De Jong doet ook in deze wedstrijd een gooi naar goud, maar met een quotering van 5,50 ziet de bookmaker haar kansen toch minder zonnig in. Voor een overwinning van oudgediende Martina Sáblíková krijg je 10,00 keer je inzet.

5.000 meter

Sven Kramer schaatste zijn eerste Olympische Spelen in 2006 in Turijn. Destijds ging hij met één zilveren (5.000 meter) en één bronzen plak aan de haal. Sindsdien brak hij menig record en pakte hij drie keer olympisch goud op de 5.000 meter. Op deze afstand is de man uit Heerenveen dus heer en meester. Zijn prijzenkast is overvol, maar in de lijstjes van de bookmakers komt hij niet voor. Op 8 februari staat de vijf kilometer op het programma en de Zweedse Nils van der Poel is dé favoriet (1,23). Na hem volgen de Nederlanders Patrick Roest (5,00) en Jorrit Bergsma (7,50). Bergsma won onlangs nog twee keer goud (5.000 en 10.000 meter) op het Nederlandse Kampioenschap, maar wat de bookmakers betreft is hij dus zeker niet de favoriet voor olympisch goud.

10.000 meter

De eerdergenoemde Zweed is ook op de 10.000 meter de favoriet. Dit uit zich in de odds: 1,10. Op grote afstand volgen Jorrit Bergsma (9,00) en de Nederlands-Canadese Ted-Jan Bloemen (11,00).

Shorttrackwedstrijden

Op de kortere afstanden strijdt Nederland ook om podiumplekken. Neem Suzanne Schulting. Op de 500 meter heeft zij slechts twee – op papier – sterkere tegenstandsters: Arianna Fontana (2,00) en Kim Boutin (2,50). Voor een overwinning van Schulting krijg je 8,00 keer je inzet. Op de 1.000 meter is de Groningse echter de absolute favoriet en bedraagt de quotering slechts 1,65. Op de 1.500 meter, die ook op 18 februari wordt verreden, is Schulting wederom een topkandidaat (2,50). Zij moet deze rol wel delen met de Zuid-Koreaanse Yubin Lee (2,50).

Dan de mannen. Op de kortste afstand is er geen favorietenrol weggelegd voor een Nederlander. Op de 1.000 meter is Itzhak de Laat een kandidaat, maar hij staat op een gedeelte vijfde plaats wat quoteringen betreft. Een medaille lijkt er voor hem niet in te zitten, maar we hopen dat hij kan verrassen. Ten slotte de 1.500 meter. We zien een bekende naam: Sjinkie Knegt. De Fries, die drie jaar geleden in een hel belandde, staat er. Dat mag een wonder heten. Een medaille is hem van harte gegund, maar ook hij staat op een gedeelde vijfde plaats.

Deze editie vormen de mannen en vrouwen een team en schaatsen zij samen de 2.000 meter mixed relay. China is wat de bookmaker betreft de grootste titelkandidaat (2,29). Voor een Nederlandse zege krijg je 3,95 keer je geld en op Zuid-Korea staat een quotering van 4,30. Behoorlijk spannend.

De Nederlandse mannen schaatsen de 5.000 meter relay, maar het clubje heeft nauwelijks zicht op een podiumplaats. De bookmaker ziet Zuid-Korea (2,50), Canada (4,00), China (4,50) en Hongarije (4,50) als sterker. Wint Nederland toch, dan pak je 6,00 keer je inzet.

We sluiten af met een onderdeel waarop de Nederlandse vrouwen favoriet zijn: 3.000 meter relay. Nederland staat er goed op bij de bookmaker: 2,35. Voor Zuid-Korea krijg je 3,55 en voor China 4,90. Deze wedstijd vindt plaats op 18 februari en na 27 rondes weten we of de vrouwen de titel pakken.

Specials bij bookmaker TOTO

De oer-Nederlandse aanbieder TOTO biedt je olympische schaatsspecials aan. Een voorbeeld van zo’n weddenschap is dat Bergsma een medaille wint. Je krijgt 4,00 keer je inzet als hij daadwerkelijk eremetaal pakt. Als de mannen én vrouwen de ploegenachtervolging winnen, krijg je 8,00 keer je inzet. En zo zijn er nog een aantal pretweddenschappen.

Er staat dus een hoop moois op het programma de komende week. In Beijing is het 7 uur later, dus veel wedstrijden zijn in de ochtend. Slinger het tweede of derde scherm tijdens het werk gerust aan, want dit wil je niet missen!

logo
Populaire artikelen
logo
Categorieën