Wedden op het WK Darts
15-12-2021
Hoewel het stof na het racegeweld op het Yas Marina Circuit nog niet helemaal is neergedaald en het laatste woord over Max’ kampioenschap nog niet is gesproken, richten we de pijlen weer op iets anders dan en Formule 1 en voetbal: darts. We staan aan de vooravond van het wereldkampioenschap darten, ook bekend als het PDC World Darts Championship.
Wie zijn de favorieten?
Niemand minder dan Gerwyn Price verdedigt zijn titel. Hij is op het moment van schrijven dan ook de favoriet van de bookmaker (5,00). Achter de Brit staat nog een bekende naam: Michael van Gerwen. Ondanks het feit dat zijn prestaties de laatste tijd niet fantastisch zijn, dicht de aanbieder hem een redelijke kans toe en bedragen de odds 5,50. Op nummer drie staat dartveteraan Peter Wright (7,00).
De eerste pijlen worden op woensdag 15 december in het bord gegooid. Op 3 januari – als de kater die je op oudejaarsavond opgelopen hebt hopelijk weer als sneeuw voor de zon verdwenen is – speelt de toekomstige wereldkampioen de finale op het podium van het legendarische Alexandra Palace in Londen.
Vanzelfsprekend biedt dit toernooi allerlei wedkansen. De favorieten zijn genoemd, maar je kan op véél meer wedden dan de winnaar van het toernooi. We zetten een paar voorbeelden in de schijnwerpers.
Inzetten op 180's
Een wereldkampioenschap is geen wereldkampioenschap als de caller geen “one hundred and eighty” door de zaal heen blèrt en het lauwe bier de plastic bekers van de uitzinnige menigte uit klotst. Het aantal wedmarkten waarin de 180 een hoofdrol speelt, is flink.
Bij iedere wedstrijd kan je wedden op de speler die volgens jou vaker dan zijn tegenstander drie pijlen in de triple 20 mikt. Je kan per wedstrijd een speler selecteren en vanzelfsprekend is het mogelijk dat beide spelers een gelijk aantal 180's gooien. Zie je dat gebeuren? Dan kan je, net als bij voetbal, inzetten op een gelijkspel (X).
Je kan ook over/under-weddenschappen plaatsen als het om 180's gaat. Een voorbeeldje: Raymond van Barneveld neemt het op 20 december op tegen Lourence Ilagan. De bookmaker schat de kansen gelijk in, want als de Nederlandse postbode minder dan 3,5 keer een 180’er gooit, krijg je 1,83 keer je inzet. Gooit hij er meer dan 3,5, dan verdien je ook 1,83 keer je inzet. De 180-kansen van de tegenstander van Barney worden beduidend lager ingeschat door de bookmaker: je krijgt 1,61 keer je inzet als hij minder dan 2,5 keer 180 gooit. Als hij minimaal drie keer 180 gooit, word je beloond met 2,20 keer je inzet.
We blijven nog even bij de ultieme score van 180 punten, want er zijn veel meer weddenschappen waarin de one hundred and eighties centraal staan. Zo kan je ook inzetten op de darter die volgens jou als eerste zijn drie pijlen in het smalle rode vlak in de triple ring werpt.
Een 180 in de eerste leg?
Daarnaast focust de bookmaker zich op de eerste leg. De hamvraag is in dit geval óf er een speler 180 gooit in deze leg. Ja of nee? Pakken we de wedstrijd van Barney er weer even bij, dan zien we dat de odds 2,75 (ja, minimaal één speler gooit 180 punten) en 1,40 (niemand gooit 180 punten) bedragen.
One hundred and eighty in de eerste set?
Ten slotte zoomt de bookmaker ook in op de eerste set. Ook dit is een over/under-weddenschap, maar nu gaat het om de optelsom van de 180's van beide spelers. Als er in de eerste set van de wedstrijd meer dan 1,5 keer 180 wordt gegooid, krijg je 2,00 keer je inzet betaald. Als er minder dan 1,5 keer 180 wordt gegooid, betaalt de bookmaker 1,72 keer je inzet.
Eerste set: totaal aantal legs
Die 180's zijn leuk, maar uiteindelijk moet de speler gewoon sets winnen om de wedstrijd te beslissen. Elke set bestaat uit vijf legs, dus bij een stand van 3-0 is de set meteen beslist. Uiteraard komt het ook voor dat het 2-2 staat en dat er een vijfde en beslissende leg noodzakelijk is. Bij dit type weddenschap richten de bookmakers zich doorgaans op de eerste set. Jij kan wedden op het aantal legs – en dat zijn er dus drie, vier of vijf – dat nodig is om de winnaar van de eerste set te bepalen.
Winnaar van de eerste set
Je hebt hardlopers en doodlopers. Heb je een hardloper in de smiezen? Zo'n speler die de eerste set vaak wint? Plaats gerust je bet. Je kan simpelweg voor één van de twee spelers kiezen.
Set: juiste score
Wil je je op de exacte uitslag van de eerste set richten, dan kan dat. Je kan per wedstrijd inzetten op 3-0, 3-1 en 3-2. Let op: in de beginfase van het toernooi worden er maximaal vijf sets gespeeld. Naarmate het wereldkampioenschap vordert en het spelersveld dunner wordt, neemt het aantal sets ook toe. Later kan je dus ook op andere scores wedden.
Totaal aantal sets
Een interessante wedmarkt als je vermoedt dat de spelers het klusje binnen een bepaald aantal sets kunnen klaren. Dit is een over/under-weddenschap. Als er een speler is die qua niveau ver boven een andere speler staat, is de kans op een laag aantal sets hoger. De betere speler kan de wedstrijd immers domineren en daardoor is er mogelijk een lager aantal sets nodig.
Negendarters
Als je een leg begint met 501 punten en slechts negen pijlen nodig hebt om te finishen, ben je een grote. Daarom zijn negendarters een uniek fenomeen in het wereldje. De kans dat hij valt is immers zeer laag en alleen de groten der aarde hebben slechts negen darts nodig om op nul punten te eindigen. Leuk feitje: Michael van Gerwen is recordhouder op dit gebied. Je kunt ook in dit geval per wedstrijd inzetten. De vraag is dan wederom of er in een specifieke wedstrijd een negendarter wordt gegooid. Hoe de bookmakers deze kansen inschatten? Net zoals wij: zeer laag. Dat de factor ‘geluk’ ook een rol speelt, blijkt uit de quoteringen. Voor elke wedstrijd is die als volgt: 101,00 versus 1,01. Wedden dat er géén negendarter valt, is verre van lucratief...
Naast de genoemde wedmarkten is er nog meer. Denk aan weddenschappen op de speler met de hoogste finish, een 170-finish, handicap-weddenschappen en natúúrlijk kan je ook gewoon inzetten op de winnaar van een specifieke wedstrijd. Waar richt jij je op?