Wet Kansspelen op Afstand

Wet Kansspelen op Afstand

16-09-2021

De komende weken staan er spannende dingen te gebeuren in het wereldje van online kansspelen. Vanaf 1 oktober krijgen de eerste partijen een licentie waarmee ze actief mogen opereren op de Nederlandse markt. De komende weken zullen wij meerdere artikelen plaatsen over dit onderwerp. In het artikel over de populairste voetbalweddenschappen stipten we al kort aan dat er vanaf 1 oktober 2021 de nodige veranderingen in werking treden. Duiken we iets dieper in de nieuwe regelgeving van de Nederlandse autoriteiten, dan zien we dat de lijst met aanstaande verboden behoorlijk is. Dit geldt met name voor voetbalwedstrijden. De meeste regels zijn glashelder, andere restricties zijn wat vager.

De beperkingen variëren van vervelend tot bloedirritant en wij hebben ze op willekeurige volgorde op een rijtje gezet.

Inzetten op kaarten

Zet je graag in op gele en rode kaarten? Pak je doos tissues er dan maar bij, want de aanbieders die vanaf 1 oktober 2021 legaal op de Nederland markt opereren, mogen deze weddenschap niet aanbieden. Janken, ja. De regel geldt voor de kaarten die gepakt worden door individuele voetballers, maar ook voor het totale aantal kaarten dat een team in een (helft van een) wedstrijd aan de statistieken toevoegt. Goed om te weten: trainers behoren ook tot teamleden.

Deze beperking vloeit voort uit een groot aantal algemene, breed interpreteerbare passages in het wetsartikel. Een voorbeeld van zo’n zin: “Met oog op het beschermen van de integriteit en het voorkomen van manipulatie van sportweddenschappen alsook het beschermen van de integriteit van de sport mogen op bepaalde wedstrijdvormen en spelmomenten geen sportweddenschappen worden aangeboden (artikel 4.9, tweede lid, Besluit kansspelen op afstand).”

En hier vloeien nog meer beperkingen uit voort. Maat wat betekent dat nu concreet voor jou? Tenzij anders vermeld, gelden de onderstaande beperkingen altijd voor zowel individuen als teams. Ook zijn alle onderstaande verboden van toepassing op hele wedstrijden, helften of specifiek tijdstippen en/of tijdspannes.

Je kan bij een aanbieder met een Nederlandse vergunning niet inzetten op welke speler:

  • een vrije trap of strafschop neemt nadat een speler van de tegenpartij een gele of rode kaart heeft geïncasseerd;
  • een inworp veroorzaakt;
  • de bal vervolgens weer binnen de lijnen gooit;
  • een overtreding begaat;
  • een strafschop veroorzaakt;
  • een strafschop neemt;
  • buitenspel veroorzaakt;
  • een corner veroorzaakt;
  • een hoekschop neemt;
  • een blessurebehandeling moet ondergaan;
  • gewisseld wordt;
  • zich ‘bijzonder gedraagt’ (denk aan juichen na een goal) zonder invloed uit te oefenen op een ‘normaal verloop’ van de wedstrijd.

Ook inzetten op de meeste handelingen van scheidsrechters zijn uit den boze. Scheidsrechters beschikken over een gezonde longinhoud om twee redenen: ze moeten iedere wedstrijd de nodige kilometers afleggen én ze blazen constant op hun fluit voor:

  • inworpen;
  • overtredingen;
  • buitenspel;
  • hoekschoppen.

Bookmakers die van de Nederlandse overheid een vergunning hebben gekregen, mogen geen weddenschappen op de bovenstaande situaties aanbieden. Ook inzetten op het al dan niet toevoegen van blessuretijd mag niet. Daarnaast is het niet toegestaan om in te zetten op het uitvallen van scheidsrechters, of op officials die een blessurebehandeling moeten ondergaan.

Tijdens een wedstrijd kunnen scheidsrechters een beroep doen op het kritische oog van de VAR, een ‘videoscheidsrechter’ die zijn collega’s op het veld bijstaat door alle beschikbare camerabeelden te bestuderen. Je mag niet inzetten op het aantal keer dat de VAR ingeschakeld wordt. Ook mag je niet wedden dat een VAR een beslissing van de arbitrage bevestigt of juist corrigeert.

Inzetten op amateurteams

De beperkingen stoppen hier niet. Wie dacht dat hij na 1 oktober achteloos op iedere voetbalwedstrijd kan inzetten, komt bedrogen uit. Zet je graag in op TOTO KNVB Bekerwedstrijden? Houd er dan rekening mee dat je geen bet plaatsen als er een amateurteam meedoet.

Ook mogen bookmakers geen weddenschappen op wedstrijden aanbieden als de deelnemende teams in de derde divisie of een lagere divisie spelen.

Ten slotte mag een bookie geen weddenschappen aanbieden op wedstrijden voor spelers onder de 21 jaar oud.

Wedden op tennis

We vergeten het af en toe, maar er is meer dan voetbal. Tennis, bijvoorbeeld. Ook naar deze balsport hebben de beleidsmakers kritisch gekeken. Het is aanbieders niet toegestaan om spelers in te laten zetten op:

  • een dubbele fout;
  • het aantal dubbele fouten;
  • de straf van een scheidsrechter;
  • het inroepen van het recht op een challenge;
  • het aantal keer dat een beroep wordt gedaan op het recht op een challenge;
  • winst of verlies van een specifieke game of set.
  • Inzetten op e-sports? Nog even niet

Duels worden anno 2021 niet alleen in kolkende stadions, maar ook in digitale arena’s uitgevochten. De zogeheten e-sports winnen al jaren aan populariteit. Vooralsnog mag een bookmaker met een Nederlandse licentie geen weddenschappen op e-sports aanbieden. Dat zit zo: een wedstrijd is volgens de Nederlandse overheid pas een wedstrijd als deze wordt georganiseerd door een erkende (inter)nationale sportorganisatie. Een voorbeeld van zo’n organisatie is FIFA. Deze organisaties moeten overigens ook officieel erkend zijn door NOC*NSF. Is dat niet het geval? Dan mag de bookmaker geen weddenschappen aanbieden. Omdat e-sports-wedstrijden nog niet door een erkende organisatie worden georganiseerd, kun je hierop nog geen bets plaatsen.

Wil je van de hoed de rand weten? Kijk dan op deze pagina. Studeer je Rechten? Dan kan je je decaan na het lezen van het hele artikel om minstens dertig studiepunten vragen. Welke bookmakers er allemaal een licentie krijgen op 1 oktober? Hier komen wij later op terug.

logo
Populaire artikelen
logo
Categorieën