Kansspelautoriteit introduceert nieuwe aanpak illegale aanbieders

Kansspelautoriteit introduceert nieuwe aanpak illegale aanbieders

22-09-2021

Je kunt er bijna niet meer omheen, maar vanaf 1 oktober zal het mogelijk zijn om bij legale aanbieders deel te nemen aan online kansspelen. In navolging van de brief die minister Dekker onlangs publiceerde, heeft de Kansspelautoriteit een nieuwe aanpak geïntroduceerd voor illegale aanbieders. Vanaf 1 november zal de Ksa haar prioriteitstelling en boetebeleid wijzigen.

Hogere boetes tot wel 4% van de omzet

Omdat het vanaf 1 oktober mogelijk is om bij legale aanbieders te spelen is het de Ksa er veel aangelegen om het de levens van de illegale aanbieders zo zuur mogelijk te maken. Consumentenbescherming is één van de belangrijkste peiler van de nieuwe wetgeving en volgens de Ksa ben je niet goed beschermd als je bij een illegale aanbieder speelt.

Een belangrijke verandering van het nieuwe beleid is de introductie van hogere boetes. Als de omzet van een illegale aanbieder hoger is dan 15 miljoen euro, dan bedraagt de boete 4% van de omzet. Als de omzet van een illegale aanbieder minder is dan 15 miljoen, dan bedraagt de basisboete €600.000. Voorheen was de basisboete €150.000 dus dit is een forse stijging. De term omzet wordt door de Ksa gedefinieerd als ''de som van alle inzetten/inleggen''.

De basisboete kan bijvoorbeeld worden verhoogd als een aanbieder zich richt op minderjarigen, inactiviteitskosten rekent, autoplay en/of turboplay gebruikt, geen informatie geeft over verslavingspreventie, geen leeftijdsverificatie hanteert of een aanbod heeft via een mobiele applicatie. De boete loopt dan op met minimaal €75.000 of 0,5% van de omzet per overtreding.

Aanbieders met veel Nederlandse spelers krijgen prioriteit

Hoe bepaalt de Kansspelautoriteit wie er een boete krijgt? Ze kunnen immers niet iedereen aanpakken in deze immense hooiberg. De prioriteit van aanpakken wordt bepaald op basis van de volgende 4 vragen:

  1. Hoeveel Nederlandse spelers maken gebruik van het illegale aanbod?
  2. Hoe schadelijk is het illegale aanbod voor de publieke doelen van de Kansspelautoriteit?
  3. Is er sprake van een illegaal aanbod of andere omstandigheden die spelers kunnen wegtrekken van de legale markt?
  4. In welke mate richt het illegale aanbod zich op de Nederlandse speler?

De grootste vraag blijft nu: wat gaan de huidige aanbieders doen? Blijven zij actief in de Nederlandse markt met het risico dat ze op een later tijdstip geen vergunning krijgen? Of trekken zij zich voorlopig terug uit de Nederlandse markt vanaf 1 november om ervoor te zorgen dat ze op 1 april 2022 alsnog in aanmerking komen voor een vergunning?

Wordt vervolgd!

logo
Populaire artikelen
logo
Categorieën